“`html
Dārzeņu sautējums ar pupiņām
Sastāvdaļas:
- 1 glāze maisītas pupiņas (nabas pupiņas, melnās pupiņas vai kanēljas pupiņas), iemērktas uz nakti un notecinātas
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 sīpols, sagriezts
- 4 ķiploku daiviņas, saspiestas
- 2 burkāni, sagriezti
- 2 selerijas kāti, sagriezti
- 1 papriku (sarkano vai zaļo), sagriezta
- 1 vidēja cukini, sagriezta
- 1 glāze zaļo pupiņu, nogrieztas un grieztas 1 collas gabaliņos
- 1 kārba (14 oz) sasmalcinātu tomātu
- 4 glāzes dārzeņu buljona
- 1 tējkarote žāvēta timiāna
- 1 tējkarote žāvēta orégano
- Sāls un pipari pēc garšas
- svaiga pētersīļa, sasmalcināta (dekorēšanai)
Gatavošanas instrukcijas:
- Pagatavot pupiņas: Ja neesi to izdarījis, iemērc maisītās pupiņas uz nakti lielā ūdens daudzumā. Notecini un izskalo pirms lietošanas.
- Apcep dārzeņus: Lielā katlā uz vidējas uguns uzsilda olīveļļu. Pievieno sagrieztu sīpolu un apcep līdz caurspīdīgai, apmēram 5 minūtes. Pievieno saspiestu ķiploku un apcep vēl vienu minūti līdz aromātisks.
- Pievieno burkānus un seleriju: Iemaisa sagrieztos burkānus un seleriju un cep vēl 5 minūtes, laiku pa laikam maisot.
- Inkorporē atlikušos dārzeņus: Pievieno papriku, cukini un zaļās pupiņas katlā. Cep vēl 5 minūtes, ļaujot dārzeņiem mīkstināties.
- Apvieno pupiņas un buljonu: Pievieno iemērktās pupiņas, sasmalcinātos tomātus (ar sulu) un dārzeņu buljonu katlā. Iemaisa žāvētu timiānu un orégano. Garšojiet ar sāli un pipariem pēc garšas.
- Pavāri sautējumu: Uzkarsē sautējumu līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazini siltumu. Aizver vāku un sautē 30-40 minūtes, vai līdz pupiņas un dārzeņi ir mīksti.
- Beigu pielāgojumi: Nobaudi sautējumu un pielāgo garšvielas, ja nepieciešams. Ja sautējums ir pārāk biezs, vari pievienot vairāk dārzeņu buljona vai ūdens, lai sasniegtu vēlamo konsistenci.
- Pasniedz: Pirms pasniegšanas dekorē ar svaigu sasmalcinātu pētersīli. Izbaudi karstu ar kraukšķīgu maizi vai pār rīsiem kā sātīgu ēdienu.
Veselības analīze:
- Bagāts ar šķiedrvielām: Maisītās pupiņas un dārzeņi sniedz lielisku diētisko šķiedrvielu avotu, veicinot veselīgu gremošanu un palīdzot uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs.
- Bagāts ar vitamīniem: Dažādība dārzeņos piedāvā būtiskus vitamīnus, tostarp A, C, K vitamīnus un folātu.
- Zems kaloriju daudzums: Šis sautējums ir zems kalorijām, taču augsts uzturvielu blīvumā, padarot to par lielisku izvēli svara kontrolei.
- Sirds veselību uzlabojoši sastāvdaļas: Olīveļļa piedāvā veselīgus taukus, un pupiņas ir saistītas ar uzlabotu sirds veselību, pateicoties augstajam šķiedrvielu un olbaltumvielu saturam.
Populāras valstis:
Dārzeņu sautējums ar pupiņām ir populāra ēdiena daudzas valstis, bet īpaši ir pazīstams **Vidusjūras valstīs**, piemēram, Itālijā un Grieķijā, kur dārzeņu un pupiņu sautējumi ir bieži pasniegti.
“`