Cūkgaļas Steiks ar Sēņu Mērci: Tradicionāla Latvju Receptes Burvība


“`html

Recepte: Cūkgaļas steiks ar sēņu mērci

Sastāvdaļas:

  • Par cūkgaļas steiku:
    • 4 cūkgaļas steiki (apmēram 200-250g katrs)
    • 2 ēdamkarotes olīveļļas
    • 2 tējkarotes sāls
    • 1 tējkarote melno piparu
    • 1 tējkarote ķiploku pulvera
    • 1 tējkarote paprikas
    • Svaiga pētersīļa, lai rotā (pēc izvēles)
  • Par sēņu mērci:
    • 250g svaigu sēņu (piemēram, šampinjonu vai kremiņu), sagrieztu
    • 1 vidēja sīpola, smalki sakapāta
    • 2 daiviņas ķiploku, smalki sagrieztu
    • 1 ēdamkarote sviesta
    • 1 ēdamkarote olīveļļas
    • 200ml krēms
    • 1 tējkarote timiānu (svaigu vai žāvētu)
    • Sāls un pipari pēc garšas
    • Pēc izvēles: 50ml baltvīna vai vistas buljona deglasēšanai

Gatavošanas instrukcijas:

1. solis: Cūkgaļas steika sagatavošana

  1. Nosusiniet cūkgaļas steikus ar papīra dvieli.
  2. Nelielā bļodā samaisiet sāli, melno piparu, ķiploku pulveri un papriku. Iemīciet šo garšvielu maisījumu visā cūkgaļas steikā.
  3. Uzvāriet olīveļļu lielā pannā vidēji augstā temperatūrā.
  4. Kad eļļa ir karsta, pievienojiet cūkgaļas steikus pannā. Cepiet apmēram 4-5 minūtes katrā pusē, vai līdz tie ir zeltaini brūni un izcepti (iekšējā temperatūra jāsasniedz 145°F jeb 63°C).
  5. Noņemiet steikus no pannas un atstājiet tos atpūsties uz šķīvja, pārklājot tos ar foliju, lai saglabātu siltumu.

2. solis: Sēņu mērces pagatavošana

  1. Tajā pašā pannā samaziniet siltumu līdz vidējiem un pievienojiet sviestu un olīveļļu.
  2. Pievienojiet sakapāto sīpolu un cepiet līdz tas ir mīksts, apmēram 2-3 minūtes.
  3. Pievienojiet smalki sakapāto ķiploku un sagriezto sēņu, cepot līdz sēnes ir brūnas un to mitrums ir iztvaikojis, apmēram 5-7 minūtes.
  4. Ja izmantojat, ielejiet baltvīnu vai vistas buljonu, lai deglasētu pannu, kas pievelk visus brūnos gabaliņus no apakšas. Vāriet dažas minūtes, līdz šķidrums nedaudz samazinās.
  5. Samaziniet siltumu, tad pievienojiet krēmu un timiānu. Ļaujiet mērcei vārīties apmēram 3-5 minūtes, līdz tā nedaudz sabiezē. Garšojiet ar papildu sāli un pipariem pēc garšas.

3. solis: Pasniegšana

  1. Novietojiet atpūtušos cūkgaļas steikus uz pasniegšanas šķīvjiem.
  2. Pārlejiet mērci bagātīgi pār cūkgaļas steikiem.
  3. Rotājiet ar sasmalcinātiem svaigiem pētersīļiem, ja vēlaties.
  4. Pasniedziet ar izvēlētām garnelēm, piemēram, biezeni, rīsiem vai tvaicētām dārzeņiem.

Veselības analīze:

  • Cūkgaļas steiki: Lielisks olbaltumvielu un būtisko vitamīnu avots, piemēram, B6 un B12, kas palīdz muskuļu atjaunošanā un enerģijas metabolismā.
  • Sēnes: Zemas kalorijas un bagātas ar barības vielām, sēnes nodrošina antioksidantus, šķiedrvielas un vitamīnus D un B.
  • Krēms: Lai gan tas pievieno bagātību, apsveriet iespēju izmantot mazāk tauku krēmu vai piena un jogurta maisījumu veselīgākiem variantiem.
  • Olīveļļa: Veselīgu tauku avots, kas var palīdzēt samazināt iekaisumu un veicināt sirds veselību.

Populāra valsts:

Cūkgaļas steiks ar sēņu mērci ir tradicionāls ēdiens, kas populārs Latvijā, bieži tiek baudīts ģimenes sanāksmēs un svinībās.

“`

**Note:** Ensure to copy the above HTML code into the WordPress editor in the