“`html
Recepte: Cūkgaļas steiks ar sēņu mērci
Sastāvdaļas:
- Par cūkgaļas steiku:
- 4 cūkgaļas steiki (apmēram 200-250g katrs)
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 tējkarotes sāls
- 1 tējkarote melno piparu
- 1 tējkarote ķiploku pulvera
- 1 tējkarote paprikas
- Svaiga pētersīļa, lai rotā (pēc izvēles)
- Par sēņu mērci:
- 250g svaigu sēņu (piemēram, šampinjonu vai kremiņu), sagrieztu
- 1 vidēja sīpola, smalki sakapāta
- 2 daiviņas ķiploku, smalki sagrieztu
- 1 ēdamkarote sviesta
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- 200ml krēms
- 1 tējkarote timiānu (svaigu vai žāvētu)
- Sāls un pipari pēc garšas
- Pēc izvēles: 50ml baltvīna vai vistas buljona deglasēšanai
Gatavošanas instrukcijas:
1. solis: Cūkgaļas steika sagatavošana
- Nosusiniet cūkgaļas steikus ar papīra dvieli.
- Nelielā bļodā samaisiet sāli, melno piparu, ķiploku pulveri un papriku. Iemīciet šo garšvielu maisījumu visā cūkgaļas steikā.
- Uzvāriet olīveļļu lielā pannā vidēji augstā temperatūrā.
- Kad eļļa ir karsta, pievienojiet cūkgaļas steikus pannā. Cepiet apmēram 4-5 minūtes katrā pusē, vai līdz tie ir zeltaini brūni un izcepti (iekšējā temperatūra jāsasniedz 145°F jeb 63°C).
- Noņemiet steikus no pannas un atstājiet tos atpūsties uz šķīvja, pārklājot tos ar foliju, lai saglabātu siltumu.
2. solis: Sēņu mērces pagatavošana
- Tajā pašā pannā samaziniet siltumu līdz vidējiem un pievienojiet sviestu un olīveļļu.
- Pievienojiet sakapāto sīpolu un cepiet līdz tas ir mīksts, apmēram 2-3 minūtes.
- Pievienojiet smalki sakapāto ķiploku un sagriezto sēņu, cepot līdz sēnes ir brūnas un to mitrums ir iztvaikojis, apmēram 5-7 minūtes.
- Ja izmantojat, ielejiet baltvīnu vai vistas buljonu, lai deglasētu pannu, kas pievelk visus brūnos gabaliņus no apakšas. Vāriet dažas minūtes, līdz šķidrums nedaudz samazinās.
- Samaziniet siltumu, tad pievienojiet krēmu un timiānu. Ļaujiet mērcei vārīties apmēram 3-5 minūtes, līdz tā nedaudz sabiezē. Garšojiet ar papildu sāli un pipariem pēc garšas.
3. solis: Pasniegšana
- Novietojiet atpūtušos cūkgaļas steikus uz pasniegšanas šķīvjiem.
- Pārlejiet mērci bagātīgi pār cūkgaļas steikiem.
- Rotājiet ar sasmalcinātiem svaigiem pētersīļiem, ja vēlaties.
- Pasniedziet ar izvēlētām garnelēm, piemēram, biezeni, rīsiem vai tvaicētām dārzeņiem.
Veselības analīze:
- Cūkgaļas steiki: Lielisks olbaltumvielu un būtisko vitamīnu avots, piemēram, B6 un B12, kas palīdz muskuļu atjaunošanā un enerģijas metabolismā.
- Sēnes: Zemas kalorijas un bagātas ar barības vielām, sēnes nodrošina antioksidantus, šķiedrvielas un vitamīnus D un B.
- Krēms: Lai gan tas pievieno bagātību, apsveriet iespēju izmantot mazāk tauku krēmu vai piena un jogurta maisījumu veselīgākiem variantiem.
- Olīveļļa: Veselīgu tauku avots, kas var palīdzēt samazināt iekaisumu un veicināt sirds veselību.
Populāra valsts:
Cūkgaļas steiks ar sēņu mērci ir tradicionāls ēdiens, kas populārs Latvijā, bieži tiek baudīts ģimenes sanāksmēs un svinībās.
“`
**Note:** Ensure to copy the above HTML code into the WordPress editor in the